Unicum in Drachten: winkels mogen altijd open

De gemeenteraad in Drachten heeft ingestemd met een algehele vrijstelling van de openingstijden voor winkeliers. Daardoor mogen ze alle dagen in het jaar 24 uur per dag hun deuren mogen houden. Dat is een unicum in ons land, schrijft de Leeuwarder Courant.

De gemeenteraad zou dinsdag alleen stemmen over de koopzondag, maar D66 kwam met het voorstel om ook de beperkingen rond openingstijden ’s nachts en rondom feestdagen te schrappen. Een meerderheid van de raad stemde daarmee in, waarna volgens de krant ‘de paniek uitbrak’. “Beseffen we wel genoeg wat hier vanavond gebeurt”, vroeg SP-fractievoorzitter Jos van der Horst zich af. “Je stemt voor wild west.”

CDA-raadslid Minke de Voor noemde het besluit op haar beurt onverantwoord. “Wij hebben als raad geen idee wat hier gebeurt. Het is van God los.” Klaas van Veelen, raadslid van ChristenUnie, spreekt van een dieptepunt voor de raad. “Dit ging zo ondoordacht”, stelt hij.

Burgemeester Tom van Mourik wil nog niet vooruitlopen op de nieuwe regels, maar denkt niet dat er veel gaat veranderen. Hij gaat uit van het zelfregulerend vermogen van de ondernemers. De nieuwe winkelopeningstijden gelden vanaf 1 juli, als direct de eerste koopzondag in Drachten wordt gehouden.


© 2015 - 2022 RetailBirds BV · Privacy statement