Steeds meer gemeenten sluiten RetailDeals af

Zestig gemeenten werken inmiddels aan een RetailDeal, waarbij ze met betrokken partijen om tafel gaan om hun visie op winkelgebieden waar te maken. Volgend jaar zijn dat er twee keer zoveel, stelt voorzitter Jan Meerman van Detailhandel Nederland en INretail op RetailWatching.

De helft van de Nederlandse gemeenten worstelt volgens Meerman met zijn detailhandelsbeleid, terwijl alleen in een omgeving waarin alles klopt een winkelier kan excelleren. Geen ondernemer is alleen van de eigen winkel afhankelijk, stelt hij. “Goede horeca, aantrekkelijke pleinen, parkeergelegenheden, een veilig gevoel. En als de gemeente dat te weinig in beeld heeft, heb je als ondernemer een probleem.”

Dat zelfs minister Kamp zich nu bezighoudt met het onderwerp detailhandel betekent volgens Meerman echter dat iedereen ziet dat het anders moet. We zitten in een verandertijdperk, stelt hij. “De zeer zichtbare leegstand geeft net dat extra zetje, daar heeft immers iedere gemeente mee te maken.”

Twintig tot dertig procent van de winkelmeters is volgens Meerman overbodig. Op RetailWatching gaat hij verder in op de weg naar ‘bruisende compacte binnensteden’. Daarnaast is hij één van de sprekers van het Jaarcongres RetailAgenda, dat op 17 november plaatsvindt. Tijdens het congres gaat Jan Meerman ook in op de vastzittende huurmarkt en het onderwerp omzethuur.

Bron: RetailWatching


© 2015 - 2022 RetailBirds BV · Privacy statement