Retailjaar 2015: Wildgroei aan nieuwe winkelconcepten

Wat gebeurde er afgelopen jaar in retailland? RetailNews blikt terug op 2015, aan de hand van vier nieuwsonderwerpen. Vandaag: de wildgroei aan nieuwe winkelconcepten.

2015 geldt dan misschien als het jaar waarin retailiconen over elkaar heen struikelen, het is ook het jaar van de nieuwe winkelconcepten. Zelfs V&D had er één, al stelde eigenaar Sun Capital niet het geld beschikbaar om die groots uit te rollen. Met name in de supermarktbranche doen ze daar minder moeilijk over, al is het alleen maar om ‘vers’ extra onder de aandacht te brengen.

Jumbo opende in 2013 de eerste Foodmarkt en kreeg een jaar later navolging van Hoogvliet en DekaMarkt. De versmarkten zijn inmiddels zo populair, dat zelfs hotelketens zich eraan wagen. Van der Valk opende in januari van dit jaar zijn eerste Versmarkt in Voorschoten, op het terrein van Van der Valk-hotel De Gouden Leeuw. Na al die initiatieven kon de marktleider natuurlijk niet achterblijven. Om zijn status als King of Food te bevestigen moest er toch ook wel iets als een verstheater komen. In Eindhoven presenteerde Albert Heijn in februari van dit jaar vol trots een nieuw uithangbord: een XL-winkel volledig geënt op beleving. Dat begint al bij binnenkomst op het marktplein, waar lokale leveranciers hun waar verkopen.

Ook buiten de foodbranche worden winkelconcepten flink doorontwikkeld. Zo is Albert Heijns zusje Etos al bezig met een grootschalige uitrol van zijn nieuwe look. In oktober werd het eerste pand voorzien van een nieuw logo, dat is afgeleid van het eerste logo uit 1919. Daarnaast hebben alle producten van het eigen merk een restyling gekregen en beschikt Etos over een nieuw make-up-assortiment, een exclusieve ‘Wellness’-lijn en andere nieuwe producten onder het eigen merk. Verder is de make-upafdeling onder handen genomen en is de winkel voorzien van een nieuwe beauty- en geurenafdeling, waar tips worden gegeven voor een andere look. De winkel heeft zowel van buiten als van binnen een totaal andere sfeer, vertelde een woordvoerder aan RetailNews. “Wij denken hiermee de drogisterij opnieuw uitgevonden te hebben.”

Jeans Centre was net daarvoor in Groningen met een nieuw concept gekomen, dat vooral de groep van 25 tot 35 jaar meer moet aanspreken. Nu shoppen er vooral tieners met hun moeder of veertigplussers die extra advies willen. De modeketen heeft in de vernieuwde winkel onder meer een koffiebar geplaatst waar medewerkers koffie als barista’s bereiden. Verder is er in Groningen een coupeuseservice, waar klanten hun jeans gratis kunnen laten inkorten en worden klanten bij een grote jeanswand geholpen door medewerkers om de juiste fit en maat te vinden. “Deze winkel ademt waar we voor staan en denim speelt hierin een hoofdrol”, aldus ceo Peter Berg. Het nieuwe concept wordt stapsgewijs in alle bijna honderd winkels van Jeans Centre geïntroduceerd. ‘Hoewel in deze tijd veel retailers huiverig zijn om te investeren, gaat Jeans Centre deze uitdaging graag aan’, klinkt het vanuit het hoofdkantoor.


© 2015 - 2022 RetailBirds BV · Privacy statement