Rijk en provincie botsen hard over retailbeleid

Onenigheid tussen het Rijk en provincies over het detailhandelsbeleid belemmert de aanpak van leegstand. Daarvoor waarschuwen Detailhandel Nederland, politici en vastgoedpartijen in De Financiële Telegraaf.

Aanleiding voor de zorgen is het conflict over vestiging van Decathlon, dat megastores wil openen in Den Haag en Schiedam. De provincie Zuid-Holland veegde het besluit van de gemeente om de komst van de Franse sportwinkelketen toe te staan van tafel. Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) wil nu uitzoeken of het detailhandelsbeleid van de provincie Zuid-Holland niet te strak is. Het besluit om Decathlon te weren is volgens haar mogelijk in strijd met Europese regels. De retailer vocht het provinciale besluit al aan, omdat het in strijd zou zijn met Europese regelgeving en de Wet ruimtelijke ordening.

“De juridische opstelling van minister Schultz mag dan correct zijn, maar is daarom niet minder teleurstellend”, zegt directeur Frank van Blokland van Vereniging van Institutionele Beleggers (IVBN). “We zien met lede ogen de leegstand de leegstand in de winkelstraten groeien.” Ook PvdA-Kamerlid Jacques Monasch maakt zich zorgen over de situatie. “Hier heeft Europa niks mee te maken.”

Schultz tast daarnaast met haar aanpak de regierol van de provincie aan en handelt in strijd met de Retailagenda van minister Kamp, stelt secretaris Tom Ponjee van Detailhandel Nederland. De provincie moet volgens hem de macht houden om leegstand in te perken. “Het Rijk maakt er nu een potje van en dat is niet goed voor het aanzien van de overheid.”

Het onderzoek naar het detailhandelsbeleid van de provincie Zuid-Holland is echter onvermijdelijk, zegt een woordvoerder van de minister in een reactie. “Wanneer een partij aangeeft dat beleid mogelijk strijdig is met het Nationaal en Europees recht dan moet het Rijk dit onderzoeken.”

Bron: De Financiële Telegraaf


© 2015 - 2022 RetailBirds BV · Privacy statement